În Fondul Documentar Cantemir Rișcuția, aflat în custodia ASFAN-România se găsește un număr din Buletinul Cercului științific OZN, dedicat Cazului OZN de la Valea Plopului. După cum se poate remarca din semnătura olografă, broșura i-a aparținut lui Călin N. Turcu, care ulterior i-a dăruit-o prietenului său, antropologul Rișcuția.
Mai departe, prezentăm unul dintre documentele de prim rang ale Cazului OZN de la Valea Plopului.
În ziua de 1 decembrie 1972, Călin N. Turcu face un set de poze pe locul ”aterizării” de la Valea Plopului (Punctul ”La Odaie”), considerate ”destul de clare, de o calitate mulţumitoare”. Datorită unor formulări evazive, dar mai ales unor neînțelegeri flagrante, ufologii au considerat aceste fotografii pierdute.
Le prezentăm acum și aici, în urma scanării Dosarului Valea Plopului, din Arhiva Documentară Călin N. Turcu, aflată în custodia ASFAN – România. Sunt 26 de cadre, din care 22 sunt însoțite de descrierile olografe ale celui care le-a realizat.
Al doilea set de fotografii de la locul ”aterizării” de la Valea Plopului, a fost realizat de grupul de ”experți” bucureșteni, desantați ”La Odaie” în data de 10 decembrie 1972. O parte din fotografiile acestui lot, cele realizate de ing. Dan Mihăilescu, au ajuns în posesia lui Călin N. Turcu.
Cele 21 de cadre fotografice au fost obținute în urma scanării Dosarului Valea Plopului, din Arhiva Documentară Călin N. Turcu, aflată în custodia ASFAN – România.
Miercuri, 29 noiembrie 1972, Călin N. Turcu face o primă deplasare, de recunoaștere, la Valea Plopului. De atunci datează și schița prezentată mai jos, din Dosarul Valea Plopului (Arhiva Documentară Călin N. Turcu, aflată în custodia ASFAN – România).
Vasile Cărăbuș a fost principalul martor ocular al incidentului OZN de la Valea Plopului (1972), observație nocturnă urmată de descoperirea unor urme de ”aterizare” pe sol.
Vă prezentăm varianta ”brută” a mărturiei lui, înregistrată pe bandă magnetică la fața locului, în data de 10.XII.1972.